Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son yazılar:

latest

Egzersizin beyninizi olumlu etkileyen 5 yolu

Egzersizin sizin fit ve zayıf kalmanıza yardımcı olduğunu biliyorsunuz. Ama bu spor salonuna gitmenin tek sebebi değildir. Aynı zamanda ru...

Egzersizin sizin fit ve zayıf kalmanıza yardımcı olduğunu biliyorsunuz. Ama bu spor salonuna gitmenin tek sebebi değildir. Aynı zamanda ruhunuz içinde çok yararlıdır.

Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, egzersizin sadece vücudunuza değil ruhunuza da nasıl yardımcı olduğunu sizler için yazdı:

Depresyonu Hafifletmeye Yardımcı Olur: Araştırmalar göstermiştir ki egzersiz sıkıntıyı uzaklaştırmakta çok etkilidir hatta major depresif bozuklukların tedavisine de yardımcı olur. Geçen sene Texas South western Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, antidepresan etkisi oluşturmak için doktorlar tarafından hastalara tavsiye edilecek egzersiz dozlarını da içeren bir klinik rehber bile oluşturdu.

Hafızanızı Geliştirir: Kalp atışınızın yükselmesi beyne giden kan akışını arttırır ve bu da hafızanız ve genel beyin fonksiyonlarına yardımcı olur. Egzersiz öncesi ve sonrası beyin yapısının araştırıldığı bir çalışmada, araştırmacılar çalışmaya katılan bireyler terledikten sonra beynin bazı bölgelerinde hacim artışı olduğunu buldular. Burada egzersizin etkisi oldukça belirgindir: Hastalar dikkat ilgili yaptıkları testlerde ve hafıza değerlendirmesinde egzersiz sonrasında % 10-15 daha iyi sonuçlar verdiler.

Stresinizi Azaltmaya Yardımcı Olur: Stresli olduğunuzda – ki sıklıkla yapılacaklar listesi çok uzundur- muhtemelen bu kadar şeyin arasına bir de egzersizi sıkıştırmaya çalışmanın sizin için daha da sinir bozucu olacağını düşünüyorsunuz. Oysa Kolorado Üniversitesi’nde geçen yıl yapılan bir çalışmaya göre zorunlu olarak bile egzersiz yapsanız bu sizi stres ve anksiyeteden korur. Yani bahanelerinizden kurtulun ve kendinizi çileden çıkmış hissettiğinizde bile spor salonuna gidin.

Dikkatinizi Daha Fazla Toplamanızı Sağlar: Egzersiz ile ilgili yapılmış 100’den fazla çalışmayı değerlendirdikten sonra Iowa Üniversitesi’ndeki araştırmacıların çıkardıkları sonuç; kuvvetlenme antrenmanı dikkatinizi daha fazla toplamanıza yardımcı olur çünkü o da dikkat gerektirir. Her şeyden öte yanınızdaki adam sinirle ve şikayet ederek sizi çıldırtırken, egzersizleri düzgün nefes teknikleri ile ve hareketin şeklini bozmadan antrenmanınızı tamamlamak ciddi bir efor gerektirir.

Hedeflerinize Sadık Kalmanıza Yardımcı Olur: Başka bir grup araştırmacıya göre; kardio antrenmanı uzun ve devamlı efor gerektirir, bu antrenmanı sürekli yapmak sizin bir görevi istikrarlı bir şekilde takip etme yeteneğinizi geliştirir. Bu da uzun vadeli çaba gerektiren (egzersiz ile alakası olmayan) hedefleri gerçekleştirmenize yardımcı olur. ✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Yorumları ve haberlerinizi bizimle paylaşınız

Sosyal Sorumluluk Projesi