Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son yazılar:

latest

Kadınların alışveriş tutkusu turizme yeni pazarlar açıyor

Alışveriş amaçlı turlara her gün yenileri ekleniyor.  Bazı ülkelerde shopping destinasyonları oluşmaya başladı. Aralarında New York, Paris...

Alışveriş amaçlı turlara her gün yenileri ekleniyor. 

Bazı ülkelerde shopping destinasyonları oluşmaya başladı. Aralarında New York, Paris, Barselona, Venedik ve İstanbul’un bulunduğu şehirler shopping destinasyonu olarak öne çıkmaya başladı.

Dünya Turizm Örgütü, ülke ve şehirlerin alışveriş durumlarının incelendiği ‘Küresel Alışveriş Turizmi Raporu’nu açıkladı. Raporda, Türkiye’nin alışveriş turizmi için önemli bir destinasyon konumuna geldiği belirtiliyor.

Konuyu İstanbul Shopping Fest arifesinde değerlendiren TUYED (Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği) Başkanı Kerem Köfteoğlu, “Raporda, Kapalıçarşı’nın dünyanın en eski ve en büyük tarihi çarşılarından biri olduğu belirtiliyor. Buranın günlük ziyaretçisinin 250 ila 400 bin kişi olduğunun tahmin edildiği görüşüne yer veriliyor. Ülkemizde 2005-2011 yılları arasında peş peşe açılan AVM’lerin ilgi gördüğü ve Türkiye’nin perakende için de turist çekmeye başladığı vurgulanıyor” diyor.

Büyüyen pazarı gören ülkelerin bazı şehirlerini ‘Shopping destinasyonu-varış noktası’ olarak geliştirmeye başladığına dikkat çeken Köfteoğlu, alışveriş turizminde kadınların ciddi bir ağırlığı olduğunu kaydederek, “Araştırmalara göre, turistlere yönelik vergisiz alışveriş (tax free) imkânı sunan mağazalar ile free shop’lardan satın almaların yüzde 68’ini kadınlar yapıyor” diye açıklıyor.

Tatilcileri otuz yıl önce vergisiz alışveriş (tax free) kavramıyla tanıştıran ve 37 ülkede mağazaları bulunan Global Blue verilerine göre, 2013’te satın alınan ürünlerin yüzde 49’u moda-giyim, yüzde 20’si kuyum-saat, yüzde 9’u deri-aksesuar, yüzde 3’ü elektronik ve yüzde 14’ü de diğer ürünlerden oluştu. Bu ürünlerden bazılarının erkekler tarafından eş veya sevgililere alındığını hatırlatan Köfteoğlu, bu durumu,”Kadınlar alışveriş turizminde baskın hale geldi” şeklinde değerlendiriyor.

Rapordan satırbaşları

TUYED’in Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) verilerinden derlediği bilgilere göre, shopping (alışveriş) turizmi 2013 yılında tüm dünyada yaklaşık 450 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. UNWTO’nun ‘Küresel Alışveriş Turizmi Raporu’nda geçen yıl alışverişte en fazla harcayan 5 ülke şöyle sıralanıyor: Çin 129 milyar dolar, ABD ve Almanya 86 milyar, İngiltere ile Rusya Federasyonu da 53 milyar dolar. Raporda bazı ülke ve şehirler hakkındaki bilgiler ise şöyle özetleniyor:

New York: Ekonomisini perakende sürüklüyor. Kenti yılda ortalama yerli-yabancı 53 milyon kişi ziyaret ediyor. ‘Büyük Elma’da 3,3 milyon kişiyi istihdam eden yaklaşık 12 bin perakende şirketi bulunuyor. Kentte harcanan her 1 doların 25 sentinin alışverişe gittiğini tahmin ediyor.

Londra: Kent ticaretinin kalbi West End bölgesinde atıyor. Burası yılda ortalama 200 milyon ziyaretçi çekiyor. Cazibe merkezi haline gelen West End’in perakende satışları 7,6 milyon paunda (yaklaşık 12,7 milyar dolar) ulaşıyor.

Barselona: Son yıllarda dünyanın en büyük alışveriş kentleri arasında önemli bir nokta haline gelerek alışveriş turizmiyle özdeşleşti. Kentin imaj ve küresel konumunu geliştirmek için kurulan Turisme de Barcelona öncülüğünde beş kilometrelik Alışveriş Hattı’nı oluşturuldu, buradaki 165 dükkân kent ekonomisini finanse ediyor.

Venedik: Antik kent, masalsı ortamının yanı sıra, paha biçilmez sanat şaheserlerine ev sahipliği yapıyor. 2013 yılının Haziran ayında, Venedik’te sahteciliğe karşı önemli bir kampanya başlatıldı. Turistler, sahtecilik ve sahte ürün satışıyla ilgili haberdar ediliyor.

Fransa: Fransız Ulusal Turizm Kalkınma Ajansı ‘Atout Fransa’, özel alışveriş ürünleri oluşturmak için büyük mağazalar ve tur operatörleriyle ortak çalışmalar yürütüyor. Paris’te 2014 yılında ‘Paris’te Alışveriş-Shopping By Paris” adıyla başlatılan kampanyada, ziyaretçilere 270’i aşkın mağazada, yüzde 10 indirimi içeren bir paket sunuluyor.

ABD: Ticaret Bakanlığı ve ABD Seyahat Derneği göre, ülkenin uluslararası ziyaretçiler için yürüttüğü popüler aktiviteler ‘alışveriş ve yemek ‘ temaları üzerine kurulmuş. Singapurlu turistler gezi bütçelerinin yüzde 73’ünü perakendeye harcıyor. Bu rakam Meksika ziyaretçilerinde yüzde 60, Japonlarda Yüzde 59, Avustralyalılarda ise yüzde 47’yi buluyor.

İspanya: 2012 yılında da dünyada en fazla turizm harcaması yapılan ülkeler sıralamasında ikinci oldu. Son yapılan ‘I Need Spain’ (İspanya’yı İstiyorum) tanıtım kampanyasının ana teması şehir turizmi ve alışveriş oldu. İspanya’ya gelen ziyaretçiler alışverişe 1,1 milyar dolar harcadı.

İtalya: ENIT (İtalyan Hükümeti Turizm Kurulu), ülkeyi dünyada moda, tasarım ve turizm alanlarında ilk sıralara oturmak için yoğun çalışmalar yapıyor. İtalya, 2012-2013 Ülke Marka Endeksinde, sunduğu alışveriş imkânlarından dolayı dünyada üçüncü sırada gösteriliyor.

Almanya: Ülke, son yıllarda uluslararası turizm harcamalarında özellikle de perakende alanında güçlü bir büyüme kaydetti. Almanya’daki turizm harcamalarını AB dışındaki Çin, İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden ( BAE ) gelen ziyaretçiler yapıyor.

Çin ve Rusya: Çin ve Rusya’nın uluslararası turist gelişleri sıralamasında 3 ve 9′uncu sırada olması, onları alışveriş turizmi için önemli kaynak pazarlar haline getiriyor. İki ülkedeki yerli ve yabancı ziyaretçiler için cazip perakende merkezlerinin sayısı artıyor.

Malezya: Güneydoğu Asya’da alışveriş turizmi için önemli bir destinasyon haline geldi. Kuala Lumpur halen dünyanın yedi büyük alışveriş merkezin üçüne ev sahipliği yapıyor. Malezya Turizm Bakanlığı, alışveriş turizmini teşvik etmek amacıyla, ‘Malezya Mega Satış Karnavalı’ gibi çok farklı etkinliklere imza atıyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Yorumları ve haberlerinizi bizimle paylaşınız

Sosyal Sorumluluk Projesi
Bumerang - Yazarkafe