Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son yazılar:

latest

Poşet yasağı ne zaman geliyor neler değişecek?

Plastik poşetlerin ne zaman para ile satılacağı ve ne zaman kullanımın kısıtlanacağı yönündeki tartışmalar gün geçtikçe sesini arttırıyor. ...

Plastik poşetlerin ne zaman para ile satılacağı ve ne zaman kullanımın kısıtlanacağı yönündeki tartışmalar gün geçtikçe sesini arttırıyor.

Plastik poşetlerin ne zaman para ile satılacağı ve neler değişeceği hakkında PAGEV, son noktayı koydu. Plastik poşetler, önümüzdeki yıl başından itibaren marketlerde belirli bir ücret ile satılacak.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla Atık Yönetmeliği kanunun kapsamında plastik poşetlerin yakın zamanda 25 kuruş gibi ufak bir ücret ile satılacağını daha sonra bu fiyatın 50 kuruşa satılacağını duyurmuştu.

Fakat PAGEV, bu tarihi 1 Ocak 2019 olarak kesinleştirdi. Taslak halinde olan ve çalışmaları devam eden yönetmelikteki amacın tüketicinin israftan kaçınması ve aşırı tüketimin engellenmesi için ortaya atıldığı belirtiliyor. PAGEV, bu yönetmelikle birlikte tüketiciye ekstra bir yük getirmemek için de özel olarak yasalar tasarlamayı düşünüyor.

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinde, Avrupa Birliği mevzuatıyla uyumlu bir şekilde alışveriş torbalarının aşırı tüketiminin 31 Aralık 2025 yılında normalin de altına indirilmesi hedefleniyor. Bununla birlikte 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren plastik poşetlerin kalınlığı 15 mikron ile 50 mikron arasında değişen türleri, market kasalarında tüketiciye ücretli olarak verilecek.

Bu kalınlığın altında veya üstündeki poşetler ise ücretsiz olarak dağıtılacak. 15 ile 50 mikron arası kalınlıktaki torbaların ülke genelinde 31 Aralık 2019'a kadar daha az tüketileceği tahmin ediliyor. Hedeflenen miktarlar ise 31 Aralık 2019’a kadar kişi başı 90 plastik poşet, 31 Aralık 2025'de ise kişi başı 40 plastik poşet tüketimi olarak belirleniyor.

Bahsedilen bu plastik poşetler, genel olarak tanesi 5 kuruşa alışveriş merkezlerine satılıyor. Dolayısıyla alışveriş merkezleri bu poşetleri 50 kuruşa satarsa büyük bir gelir kapısı oluşturacak. Tüketiciye ise böylelikle yeni bir yük gelecek. Bununla ilgili bir yaptırım uygulanacağı da düşünülüyor. Büyük ihtimalle plastik poşetlerin maliyetleri arttırılacak ya da plastik poşetler yalnızca 5 kuruşa satılacak, böylelikle istenilen seviyeye ulaşılamayacak. Yeni yılla birlikte pilot illerde uygulanmaya başlanacak olan plastik poşet yasağının hayatımızda neler değiştireceğini hep birlikte göreceğiz.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

1 yorum

  1. Devletin desteği ile hızla büyüyen bir sektör haline geldi.

    YanıtlaSil

Yorumları ve haberlerinizi bizimle paylaşınız

Sosyal Sorumluluk Projesi
Bumerang - Yazarkafe