Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son yazılar:

latest

Barbie 62 yaşında

Yıllardır dünya çocuklarının en gözde oyuncaklarından biri olan Barbie hiç göstermese de bu yıl 62. yaşını kutluyor. Sarışın, esmer, kumral...

Barbie 62 yaşında

Yıllardır dünya çocuklarının en gözde oyuncaklarından biri olan Barbie hiç göstermese de bu yıl 62. yaşını kutluyor. Sarışın, esmer, kumral, kızıl her tipten olduğu gibi sporcu, prenses, dansçı olmak üzere her stilden üretilen bebekler 62 yıldır küçük prenseslerin rüyalarını süslüyor. Zaman zaman görüntüsü ile ilgili tartışmaların odağına otursa da bir kızın elinden Barbie’sini almaya kimse cesaret edemiyor. Dünya oyuncak piyasasındaki pastadan önemli bir pay alan Barbie yılda 58 milyon bebek gibi yüksek satış trendini yakalamış durumda.


İlk defa çocuklarla buluştuğu 1959 New York Oyuncak Fuarından bugüne kadar 1 milyardan fazla kız çocuğunun oyun arkadaşı olan Barbie bebeğinin annesi Ruth Handler, bebekleri kendi kızı Barbara’dan ilham alarak yarattı. Zira kızı Barbara’nın oğullarına kıyasla daha az oyun seçeneği olduğunu düşünüyordu. Erkek çocuklarının kovboy, astronot ve pilot olduğu oyunlar oynarken, kızı yalnızca bir bebeğe annelik yaptığı oyunlar oynaması onu böyle bir arayışa ittiğini ifade ediyordu.


İstediğiniz geleceği kendiniz seçin


Kızlara “İstediğiniz Geleceği Kendiniz Seçin” mesajını verebilmek için Barbie fikrini ortaya atan Handler, o dönemin oyuncak dünyasında devrim olarak değerlendirilen Barbie bebekleri tasarladı. Barbie diğer bebeklere benzemeyen yetişkin bebeklerdi ve çocukların rol oyununa uygun bir şekilde doktor, rock yıldızı, model, sporcu ve daha birçok toplumsal figüre adapte olacak şekilde raflarda yerini aldı. 62 yıldır her zaman gündemdeydi ve medyada çıkan oyuncak haberlerinin en başında yerini almayı başardı.


İlk piyasaya sürüldüğünde 300 bin adet satarak oyuncak piyasasına iddialı bir giriş yaptı. Barbie efsanesi zamanla büyüyerek, vücut ölçüleri, ırkı ve tarzı çeşitlendirilerek kız çocukların hayallerini süslemeye devam etti. Bugün artık Barbie bir oyuncak bebekten daha fazla anlam içeriyor. Dünya oyuncak piyasasında başat rol oynayan Mattel firması Barbie’ye sosyal sorumluluk rolleri yükleyerek kız çocuklarının sosyal gelişiminde de rol oynuyor. 2018 yılında başlayan projesi “Dream Gap” ile Barbie kız çocuklarına toplumsal cinsiyetçi rollere bağlı kalmak zorunda olmadıkları, bunun için kendine güvenmeleri gerektiği mesajını veriyor. Öyle görünüyor ki Barbie 62 yaşında da olsa uzun bir süre küçük kızların oyun arkadaşı olmaya devam edecek.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Yorumları ve haberlerinizi bizimle paylaşınız

Sosyal Sorumluluk Projesi