Yazan: Ayla Arslan https://www.instagram.com/aylarsln İnsanlar mutlu olabilmek çeşitli aktiviteler gerçekleştirirler. Sevdiğimiz, yanında ra...
Yazan: Ayla Arslan
İnsanlar mutlu olabilmek çeşitli aktiviteler gerçekleştirirler. Sevdiğimiz, yanında rahat hissettiğimiz ve çoğunlukla güvendiğimiz arkadaşlar ile hoş sohbetli bir akşam yemeği, eğlence mekanında dans, tatile çıkmak ya da öylesine geçirilecek bir gece (listenize ek yapabilirsiniz) bolca dopamin salgılatarak ruh halimizi kolayca üst seviyelere çıkarıyordu. Ancak covid-19 vakalarının hızla ülkemizde yayılması, uygulanan kısıtlar motivasyonumuzu yukarılarda tutmak için çok çaba harcamamıza neden oldu. Bizi neşenin olmadığı, mutluluğun zor elde edildiği bir dönem içine sürükledi.
Bugün, bizi negatif etkileyen kısıtların birçoğunun ortadan kalkmış olması, aşı uygulamalarının yoğunluk kazanması, sokağa çıkabilme, arkadaşlarla belli kurallar çerçevesinde görüşebilme normallik duygusunun ruh halimizi pozitif yöne çevrilmesine katkı sağlasa da, katkının büyüğü her sıkıntılı dönemde olduğu gibi moda sektöründen geldi. Dopamine dressing.
Modacılar ve toplumsal bilinç altı “dopamine dressing” adı verilen parlak ve çok renkli, tarz kıyafetler ile mutluluğun yakalanabileceği fikrini ortaya attılar. Dopamin, beyinde salgılanan motivasyon, hafıza, dikkat, ödül ve zevk hormonu olarak adlandırılır. Büyük miktarda salınması, belirli bir davranışı tekrarlamamız için motive eden zevk ve ödül duyguları yaratır. Mutlu olmak, özgüvenli hissetmek için dopamin salgılanmasına ihtiyacımız var. Parlak renkli kıyafetler giymek, en sevilen kıyafetlerin giyilmesi bu durumu tetikleyebilir.
Renklerin insan ruhu üzerine etkileri çok eskilerden beri bilinmekte. Antik çağlarda bazı renkler ile fiziksel ve ruhsal hastalıklar tedavi edilmeye çalışılmış. Renkler her ne kadar evrensel yorumlara sahip olsalar da mutluluk, güven tek bir rengin egemenliği altında değildir. Parlak, keskin renk tonlarına sahip tonlar çoğu toplumda pozitif olarak değerlendirilir ve güneşli günlerin huzuruna sahip olduğu düşüncesi hakimdir. Mavi gibi soğuk renkler sakinlik ve yaratıcılık hissi verirken, kırmız gibi sıcak renkler de heyecan ve uyarılma duygularını tetikleyebilir. Yine de renkler yüklendikleri anlamlar toplumlara göre değişiklik gösterir. Beyaz batı toplumlarında yeniden başlangıç ve saflığı, doğu ülkelerinde ise ölüm ve yası temsil eder. Yüzyıllar boyu insan renkler ile arasında bir bağ oluşturmuş ve renklere anlamlar yüklemiştir. Aslında renklerin gücü kişinin ve yaşadığı toplumun renkler ile kurduğu bağ ve yüklediği anlamlarda gizlidir. Kişinin mutlu zamanlar yaşama isteği kişiyi renk seçim noktasına getirir.
Giyim stili ve renkler insana mutluluk ya da özgüven aşılar mı?
Kendimi iyi hissediyorum, çünkü iyi görünüyorum. İyi görünüyorum, artık daha iyi hissediyorum. Her ne kadar kişiden kişiye farklılık gösterse de bu doğru bir yaklaşımdır. Bir kişi için iyi hissetmek A markasının kot pantolonunu giymek iken bir diğeri için de B markasının gece elbisesini giymek olabilir. Araştırmalar iyi görünen kişinin özgüveninin, iyi giyinmeyenlere göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Renkler de bizi zor durumdan kurtarmasalar da renkleri kullanarak modumuzu değiştirebilir ve özgüvenimizi yükseltebiliriz. Her kişinin en çok sevdiği bir giysisi mutlaka vardır. Neden onu çok seviyoruz? Çünkü onu giydiğimizde etraftan çok beğeni ve iltifat almışızdır. Beğeni sonrası özgüven baya bir yükseklerde ve bu da o giysiyi en sevilen giysi yapar. Sonrasında bilinçaltınız “şu mağazadan satın aldığım şu renkli şu giysiyi giydiğim anda kendime çok daha fazla güveniyorum” kalıbını oluşturur.
“Giysilerin ruh halini değiştirme, iyileştirme gücü, sizin kıyafetinizle olan bağlarınızda ve yüklediğiniz manalar ile doğru orantılıdır.”
Mutlu olmak, gardırobumuzda daha çok renk olmasına mı bağlı? Dopamine dressing her sabah giyinirken düşünmem gereken bir şey mi? Cevabı tamamen size bağlı. Dopamin giyim, kişisel bir olgudur. Kişilerin giysilerine yükledikleri sembolik değer ve renklere yükledikleri ile direkt ilgilidir. Giysilerin stilleri de özgüven ile doğru orantılıdır. Sembolik değeri olan kıyafetler giyildiğinde özgüven o derece artacaktır. Eğer parlak yeşil renkli blazer ceketinizi mutluluk ile bağdaştırdığınızda muhtemelen onu giydiğinizde mutlu olma hissini somutlaştırmış olursunuz. En sevdiğimiz giysiler genellikle geçmişte yaşadığımız mutlu anılarla dolu günlerden kalmadır. O giysi giyildiğinde bilinçaltı sizi o günü hatırlamaya yönlendirir. Geçmişin o güzel günü sizi bugünde mutlu edecektir. Görüleceği gibi konu tamamen kişiseldir. Bazı kişilerin sadece siyah renk giysiler giyerek mutluluğu elde ederler. Özgüveniniz ve mutlu duygularınız hangi stil ve renkte doruk noktasına ulaşıyorsa o şekilde giyinmelisiniz. Yağmur sonrası ortaya çıkan gökkuşağı nasıl insanları mutlu ediyorsa daha fazla renk kullanarak hayatınızı değiştirebilirsiniz.
“Özgüven, deneme kabininden çıkan kadının aynaya yansıyan gülümsemesidir.”
Giysiler ile mutluluğu yakalamak, özgüvenli bir alan oluşturmak için sadece bir renge bağlı kalmamıza gerek yok. Sevdiğiniz tüm renkleri kullanabilirsiniz. Sonuçta sizin için özgüveni, mutluluğu ne ile ilişkilendirdiğiniz önem taşır. Kendimize olan güvenimiz (özgüven) arttığında da duruşumuz, sesimiz ve sözel olmayan diğer yönlerimiz pozitif olarak etkilenir ve etrafımıza da aynı şekilde yansır. İnsanlar da bizi bu şekilde algılarlar. Giysilerimiz ikinci derimizdir desek hatalı bir ifade olmaz. Fark yaratan giysileri giydiğimizdeki pozitif duygular değil, karşımızdaki kişilere nasıl göründüğümüz ve onların bizi nasıl değerlendirdiği ile de ilgilidir. İnsanlar bizi iyi karşıladıklarında, mutlu olur ve özgüvenimizi biraz daha yükseğe taşırız ve nihayetinde refahımız da bu durumdan olumlu etkilenir.
Bir kadın için nasıl giyindiği hem ilişkide bulunduğumuz dış dünya hem de kendimiz için bir değerin ifadesidir. Bu yüzden her kadın bir şekilde stil sahibi olmalıdır. Stil sahibi olmak hem gündelik hem de iş yaşamında başarıyı yakalamak için önemlidir. Karşı tarafa bırakılan iyi bir izlenim oldukça önemli ve sosyal yaşamda yerimizi belirlemede etkilidir.
“Giydiğimiz giysiler bizim kimliğimizdir.”
Size yakışan stil sahibi ve doğru renkte seçilmiş giysiler vücudunuza doğru bir şekilde oturur, vücudunuzu sarar, ruhsal duygu durumunuzu ve özgüveninizi arttırır. Nasıl göründüğünüz ve ne giydiğiniz konusunda kendinizi iyi hissediyorsanız, gün boyunca birçok olayla kolaylıkla başa çıkabilirsiniz. Kendinizi güvende, mutlu ve güçlü hissettiren giysiler giydiğinizde, sizi olumsuz duygu durumlarından ve deneyimlerinden koruyan bir zırh görevi görebilirler. İlham vermeyen, stil sahibi olmayan giysiler giymek sadece olumsuz sonuçlar doğurur. Giysiyi giyenin kontrolünde olan bir diğer nokta da; insanların sizi nasıl yargıladığını/algıladığını manipüle etme gücüdür. Etkileşimde bulunduğunuz toplum içindeki bireyler sizi ilk olarak giysilerinize bakarak algılayıp, değerlendirirler. Bu da tamamen sizi elinizde. Hayranlık ve arzu uyandıran kıyafetler tercih ederek yeni bir görünüm, yeni bir kimlik kazanma yeteneği, giysilerin yepyeni ve benzersiz bir dış görünüm yaratmadaki gücünü gösterir. Yaşayın renklerin gücü, yaşayın stil…
Bilimin giyinme üzerine çalışmaları
Psikoloji bilimi alanında gerçekleştirilen çalışmalar kişilerin ne giydiklerinin tutum ve performanslarını nasıl etkilediğini ölçümlemek için çalışmalar yapmışlar. 2021 yılında yapılan “beyaz önlük deneyi” kıyafetlerin insanlar üzerinde bıraktığı etkiye güzel bir örnek oluşturur. Denek bireyler üç gruba ayrılır. Birinci gruba doktor önlüklerini giymeleri, ikinci gruba ressamın boyama önlüğünü giymeleri ve üçüncü gruba da masa üzerinde beyaz bir doktor önlüğüne bakmaları söylendi. Test, belirgin şekilde farklı sonuçlar ortaya çıkardı. Birinci gruptaki denekler, diğer iki gruba göre daha dikkatli ve başarılıydı. Başka bir değişle doktor önlüğü giydiğini düşünenler o meslek ile kurulan çağrışımdan oldukça etkilenmişlerdi. Diğer bir ifade ile giysiler, giyenlerin duygusal ve entelektüel aktivitesi üzerinde ciddi etkiler oluşturabiliyor.
Yapılan diğer bir çalışma, belirli bir günde tercih edilen renk ve giysi tasarımının kişinin ruh halinin bir yansıması olduğu, yalnızca başkaları tarafından nasıl algılandıklarını değil, aynı zamanda giyenin davranışı ve mutluluğu üzerine pozitif etkileri olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Giysiler ve renkler bizi mutlu eder…
Giysiler sizi mutlu eder çünkü kıyafet, kıyafeti giyen kişiyi topluma yansıtacağı bir kimliğe dönüşmesini sağlar. Giyinmek bir kaçış biçimi olabilir ve ne hissettiğiniz ya da kim olduğunuzun gerçek bir yansıması olabilir ya da olmayabilir. Ancak giyinmek tam manası ile bir tür korunma duygu durumu şeklidir.
İnsan beyni yeniliği her zaman sevmiştir. Yeniliklere açıktır. Ve çok az şey moda dünyası kadar dinamiktir. Renkler, ışıklar, dokular, yüzler, tasarımlar, stiller sürekli değişen bir trend karışımı. Daha önceki yazılarımda da üstüne basa basa belirtmiştim. Modayı takip edelim, ancak vücut tipimizi bilelim, doğru giysi seçimi yapalım. Diğer yandan da genel ruh halimizi de tanıyalım. Gardırop oluştururken sadece günün modası ya da trendlerine göre oluşturmak çok da doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Gardırobumuzu trendler yanında içsel benliğimiz, benliğimizin değişimlerine göre değiştirmek hem ruhumuzda hem de zihnimizde nörolojik destek verebilecek bir keşfetmecedir.
Moda değişir. Renk seçimi de kişisel geçmişimize bağlı olarak zihni çeşitli şekillerde etkiler. Genel olarak kötü hissettiğimizde enerji ve heyecanı temsil eden sarı ve kırmızı renkleri tercih etmek yerinde olacaktır. Dinginleşmek, sakinliği yakalamak istiyorsak mavi tonları, refah ve istikrar yakalamak için de yeşili tercih etmek harikadır. Lüks ve zengin havası için mor ideal bir renktir. Renkler yanında giysinin tasarımı da destekleyici etkiyi çoğaltır.
Sonuç olarak harika görünmek sizi mutlu eder.
Kısa süreli mutlu eder bence.
YanıtlaSil