Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son yazılar:

latest

Transaksiyonel Analiz

Transaksiyonel Analiz, 1950'lerde Eric Berne tarafından geliştirilen bir psikanalitik teori ve terapi yöntemidir. Transaksiyonlar, insan...

Transaksiyonel Analiz

Transaksiyonel Analiz, 1950'lerde Eric Berne tarafından geliÅŸtirilen bir psikanalitik teori ve terapi yöntemidir. Transaksiyonlar, insanlar arasındaki iletiÅŸim alışveriÅŸlerini ifade eder. Transaksiyonel analiz ise bu iletiÅŸim sürecini anlamlandırma metodudur. BaÅŸkalarıyla etkileÅŸimler sırasında nasıl hissettiÄŸimizin, düşündüğümüzün ve davrandığımızın farkında olmamızı gerektirir. 

TA, insan kişiliğinin üç "ego durumundan" oluştuğunu kabul eder; bu ego durumları birbirimizle etkileşime girdiğimizde meydana gelen düşünce, duygu ve davranış sistemleri olarak tanımlanabilir. Ebeveyn, yetişkin ve çocuk ego durumları ve birbirleriyle nasıl etkileşime girdikleri, transaksiyonel analiz teorisinin temelini oluşturur. Bir etkileşim içindeyken hangi ego durumunda olacağımızı belirleyen birkaç faktör bulunmaktadır:

• Çocukluktan itibaren nasıl davranmaya veya tepki vermeye koÅŸullandırıldığımız

• Bazı etkileÅŸimler veya durumlar sırasında belirli bir ÅŸekilde hareket etmemize neden olan geçmiÅŸ travmalar

• EtkileÅŸimde bulunulan kiÅŸinin nasıl davrandığı ve hangi ego durumunda olduÄŸu

Çocuk, ebeveyn ve yetişkin durumları, birinden bilgi veya iletişimi nasıl aldığımızı, algıladığımızı ve yanıtladığımızı etkiler. Transaksiyonel analiz, insanların olumlu veya olumsuz davranışları nasıl ortaya koyduklarını ve karşıladıklarını anlamaya, sağlıksız davranış kalıplarını değiştirmeye odaklanır.

Transaksiyonel Analiz ile Koçluk 

Koçluk bireylerin en iyiyi başarmak için becerilerini geliştirmelerine yardımcı olan bir hizmettir. Bireysel veya grup halinde sunulabilir. Koçlar, bir takım çalışması içerisinde transaksiyonel analiz ile kişiler arası etkileşim örüntülerini ve bunların neden olduğu sorunları anlayabilir, çözüm için teknikler kullanabilir. Farklı bir koçluk becerisi olarak transaksiyonel analiz nitelikli ve kalıcı çözümler üretmeye yardımcı olur.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Yorumları ve haberlerinizi bizimle paylaşınız

Sosyal Sorumluluk Projesi