Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son yazılar:

latest

Etkili karakterlerle okuyucuyu büyüleyen Ben Kirke

Ben Kirke , Antik Yunan tanrılarının mücadelelerinden bahseden mitolojik bir romandır. Büyülü anlatımı ile  pek çok kişiyi kendine bağlayan ...

Etkili karakterlerle okuyucuyu büyüleyen Ben Kirke

Ben Kirke, Antik Yunan tanrılarının mücadelelerinden bahseden mitolojik bir romandır. Büyülü anlatımı ile  pek çok kişiyi kendine bağlayan Ben Kirke, küçük ancak etkili karakterlere yer vermektedir. 

Kirke, romanın başında kendi hayat hikayesinden bahseder. Ailesini tanıtır ve tanrıların dünyasında hayatın nasıl ilerlediği hakkında bilgi verir. Amcası Prometheus ölümlülere yardım ettiği için Zeus tarafından cezalandırılır.  Kafkas Dağları üzerinde yer alan bir kayaya zincirlenen Prometheus kartalların saldırılarına uğrar. Kirke bu durumu duyunca kahrolur ve amcasının yanına gider. Ona yardım etmek, yanında bulunmak istese de bu eylemi gerçekleştirirken babasının kızmasından endişelenir. Bu durumun en büyük nedeni cezalandırılan kişinin yanına gitmenin hem yasak hem de tehlikeli olmasıdır. 

Bu olaylar hız kesmeden devam ederken Kirke, ailesine karşı sitemini dile getirir. Annesinin, babasının, kardeşlerinin onu sevmediğini söyler. Hatta tanrılar dünyasında annesinin her doğurduğu çocuk için babasından değerli bir taş aldığını belirtir. Bu durum dünyaya yeni bir çocuk getirmesinin onun için önemli olmadığını yalnızca taşlar için doğurduğunu gösterir. Ailesi tarafından istenmeyen ve dışlanan bir çocuk olması sebebiyle tanrılar dünyasında bir başına kalır. 

Sahil boyu yürürken Glaukos adlı bir balıkçı ile tanışır. Glaukos ölümlüdür ancak Kirke onunla zaman geçirmeyi çok sever. Annesi ve babasına bakma sorumluluğu bulunan bu adam para kazanmak için çalışmak zorundadır. Kirke balıkçı Glaukos için çok üzülür. Anneannesinden yardım ister ve balıkçının yüzlerce balık tutması için ona yardım etmeleri gerektiğini söyler. Anneannesinin yardımı sonrasında balıkçı çok mutlu olur. Balıkçının mutluluğu ise Kirke karakterinin daha çok mutlu olmasını sağlar. Bir ölümlü ile bu denli yakın olması Kirke karakterinin aşık olmasına neden olur. İkili arasında yaşananlar romanın gidişatını değiştirir. Tanrılar ve ölümlüler arasında yaşanan aşk suçtur.  Kirke ise başına gelecekleri çoktan kabul etmiş ve aşkı için savaşmaya hazırdır. 

Kirke Ne Demek?

Kirke, Yunan mitolojisi için son derece önemli kavramlardan biridir. Yunan mitolojisine göre büyücü tanrıça anlamına gelmektedir. Kalypso ve Odysseus efsanelerinde yer alan başlıca karakterlerden biridir. Güneşin temsili olan Titan Helios ve Okeanos çiftinin kızı Perseis, Kirke'nin annesidir. 

Kirke Karakteri Nasıl Bir Karakterdir?

Kirke, eski zamanlarda pek çok kişinin uğraştığı simyacılığın zincirini kıran ilginç bir karakterdir.  Çocukluktan itibaren alışılagelmiş tiplerin dışına çıkan bu karakter peri masalını andıran karakterlerin dışındadır. Bunun yanı sıra hem arkadaşlık yönü hem de beklentiler yönünden de farklılığı ile dikkat çekmektedir. 

Ben Kirke Kimin Eseri?

Ben Kirke, Madeline Miller tarafından yazılmıştır. 1978 yılında Boston’da dünyaya gelmiştir. Üniversite eğitimini Brown Üniversitesine Klasik Edebiyat bölümünde almıştır. Bölümü bitirmesinin ardından yüksek lisans eğitimini de aynı bölümde gerçekleştirmiştir. Eğitim hayatını tamamlayan Madeline Miller, liselerde öğretmenlik yapmıştır. Latince, Shakespeare ve Yunanca dersleri vermiştir. Eğitimi sayesinde uzmanlığa ulaşmış olan Madeline Miller, eserlerine de uzmanlık alanlarını yansıtmıştır.

Ben Kirke Kitabı Karakterleri

Ben Kirke romanı, Kirke karakterinin tüm karakterleri özetleyen bir şekilde tanıtması ile başlar. Okuyucular bu sayede karakterleri daha yakından tanır.
Perseis: Kirke’nin annesidir.
Helios: Kirke’nin babasıdır.
Aietes: Kirke’nin erkek kardeşidir.
Pasiphae: Kirke’nin kız kardeşidir.
Perses: Kirke’nin erkek kardeşi olarak kitapta bulunur.
Prometheus: Kirke’nin amcasıdır.
Selene: Kirke’nin halasıdır.  Romanın gidişatı için önemli bir yere sahiptir.
Athena: Zeus'un oğlu olarak kitapta yer alır.
Hermes: Ölümlü olan kişilerin ruhunu yeraltı dünyasına gönderen tanrıdır
Zeus: Bütün dünyaya hükmeden ve her şeye hakim olan bir karakterdir.

Ben Kirke Kurgu mu?

İthaki yayınları tarafından yayımlanmış olan Ben Kirke kitabı mitolojinin bir yansımasıdır. Yer yer gerçek  hikayeleri anlatan Ben Kirke yer yer kurgudan oluşturmaktadır.

Ben Kirke Kitabından Alıntılar

Aşağıda Ben Kirke romanına ait pek çok alıntı yer almaktadır. Bu alıntılar kitabı okumak isteyen ancak kararsızlık yaşayan kişiler için yol gösterici olmaktadır.

"Söylesene," dedi. "sence sefil haldeki biri mi, yoksa mutlu biri mi daha iyi adaklar adar?"
"Mutlu biri elbette."

"Yanlış," dedi. "Mutlu biri kendi hayatıyla meşguldür. Kimseye minnet borcu olmadığını düşünür. Ama onu soğuktan titret, karısını öldür, çocuğunu sakat bırak, o zaman dualarını duyarsın. (...)" Ben Kirke- sayfa 100- Madeline Miller.

"Ben ona yardım etmeye gelmiştim ama bana yardıma gelecek kimse yoktu. Sakinleştirici bir düşünceydi bu. Ne de olsa hayatım boyunca yalnız olmuştum."- Ben Kirke, sayfa 115- Madeline Miller.
"Hayat, dokuma tezgâhı gibi basit bir şey değil. Dokuduğun şeyi bir çekişte sökemiyorsun." – Ben Kirke, sayfa 353- Madeline Miller.

Romanın alıntılarına bakarak üslubu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Ben Kirke pek çok kişinin başucu kitabı olmayı başaran etkili bir eserdir. 

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Yorumları ve haberlerinizi bizimle paylaşınız

Sosyal Sorumluluk Projesi