Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son yazılar:

latest

Sahibinden Satılık Arsa Alırken Bilinmesi Gerekenler

Mülk alımı insanların yapabileceği en temel yatırımlar arasında ve doğru bir gayrimenkul alındığında ciddi kazançlar elde edilmesi de mümkün...

Mülk alımı insanların yapabileceği en temel yatırımlar arasında ve doğru bir gayrimenkul alındığında ciddi kazançlar elde edilmesi de mümkün.

Mülk kapsamı ise oldukça geniş ev, dükkan, otel, çiftlik gibi yatırımların yanında bir de arsa alanlar var. Kimi insanlar sadece yatırım amaçlı olarak alırken, kimi insanlar ise üzerine kendisine ait ev, dükkan vb. yapmak için alıyorlar. Burada da insanlar ya emlakçılardan ya da  sahibinden satılık arsa alıyor.

Arsa Türleri Kaça Ayrılır ve Türleri Nelerdir?


Sahibinden satılık arsa alırken de tıpkı ev alımında olduğu gibi karşımıza farklı arsa türleri çıkıyor. Sayı olarak baktığımızda dört tip arsa karşımıza çıkıyor.

Bu dört  arsa tipi şunlardır: Hisseli tapulu arsa, müstakil tapulu arsa, ifrazlı arsa, ticari imarlı arsadır. Bunlara genel olarak bakacak olursak ise de şunlar söylenebilir:

Hisseli Tapulu Arsa: En sık karşılaşılan türlerdendir. Tapunun üzerinde birden fazla kişinin hakkı vardır. Bu tür tapularda tapu üzerinde arsaya sahip olan kişilerin ismi yazar ve kaç ortak olduğu görünür.

Müstakil Tapulu Arsa: Adından da çok net bir biçimde anlaşılacağı üzere kişinin sahsına özel arsa tapusudur.

İfrazlı Arsa: Birden fazla parsele ayrılan arsa tiplerine bu isim verilir. Bu arsaların cephesinin olması ön koşuldur.

Ticari İmarlı Arsa:  Adından da anlaşılacağı üzere sınırlandırılmış arsa tipidir. Bu tip arsalar üzerine ticari hizmet yapan her türlü özel ve kamu mülkü yapılabilir.

Neden Sahibinden Arsa Alınmalıdır?

Sahibinden satılık arsa sahibi olmanın pek çok avantajı var. Bunların neler olduğu şu şekilde ifade edilebilir:

  • Öncelikli arsa sahibinden alındığında emlak firmalarına ekstra olarak para ödenmez ve masraf kalemlerinin birinden kurtulmuş olunur. 
  • Mülk sahibi bile direkt olarak görüşmek, soruları doğrudan sormak çok daha keyifli ve avantajlı olan bir durumdur.
  • Mülk sahibi ile arada aracı olmadığı zaman çok daha kolay biçimde pazarlık yapılabilir, istenenler net bir biçimde ifade edilebilir.
  • İnsanın ne istediğini bilerek arayarak arsa alması aslında çok daha sağlıklı ve eğlencelidir.

Arsa Alımında Karşılaşılan Masraflar

Sahibinden satılık arsa alınırken  diğer gayrimenkul alımlarında olduğu gibi yaşanan bazı masraflar vardır. Bunların en başında tapu masrafları gelir ki, tapu masrafları da kendi içinde ikiye ayrılır. Tapu harcı ve döner sermaye masrafları olarak. Bu konuda net bir rakam vermek mümkün değildir. Ülke genelinde aynı olmasına rağmen dönemsel olarak fiyatlarda düzenleme yapılmaktadır.

Bunun dışında sürece dair bir avukat tutuldu ise avukata da sözleşme bedelinin %1 + KDV ( % 18) olacak biçimde ödeme yapılır. Bunlar bir kerelik olan masraflardır ama bunun yanında emlak vergisi diğer mülkler de olduğu gibi düzenli olan giderler arasındadır.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Yorumları ve haberlerinizi bizimle paylaşınız

Sosyal Sorumluluk Projesi